Voorraadfinanciering

Voorraad inkopen, je ontkomt er niet aan. De voorraad die je inkoopt, daar moet je winst mee gaan maken. Het is dus spil in het web voor je bedrijf. Maar voordat die winst er is, moet er dus flink geïnvesteerd worden. Dit kan je werkkapitaal een flinke deuk geven. Voorraadfinanciering is dan geen gek idee.

24uur-vrijblijvend-voorstel

Binnen 24 uur een voorstel

Binnen 3 dagen op je rekening

Geen ingewikkelde kredietcheck

Wat is voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering bestaat in de basis uit twee vormen. Allereerst het langlopend krediet. Zoals de naam al zegt is dit geschikt voor doorlopende ondersteuning. Hierbij neem je geld op wanneer dat nodig is en betaal je alleen rente over wat je opneemt. Dit langlopende krediet wordt over het algemeen gebruikt om ‘ijzeren voorraad’ te financieren. Dit is het minimumbedrag aan voorraad dat je nodig hebt om in business te blijven.

En dan is er de zakelijke lening. Deze lening is geschikt voor periodieke en/of seizoensgebonden inkopen. Deze lening is kortlopend en is daarmee geschikt voor het opvangen van piekmomenten, zoals de feestdagen. Het is immers niet nodig om doorlopend de kosten voor een lange lening af te dragen als je slechts op (een) bepaald moment(en) grote inkopen moet doen. De hoogte van dit bedrag is meestal gelijk aan de inkoopwaarde.

Voorraadfinanciering in de vorm van een kortlopende zakelijke lening is de slimste optie om tijdelijk extra financiële ruimte te creëren, voor bijvoorbeeld het inkopen van je voorraad.

Wanneer je voorraad financieren?

Het financieren van voorraad kan naast financiële voordelen ook goed zijn voor het aanleggen van een ijzeren voorraad. Zo weet je zeker dat jouw best-sellers nooit uit voorraad zijn en je altijd kan leveren aan de klant.

Wanneer je korting krijgt als je een grote order plaatst.
Je voor de feestdagen of tijdens de sale extra voorraad wil inslaan.
Een nieuw assortiment wil inkopen.
Je gaat je zaak uitbreiden en kunt dus meer assortiment kwijt.

De voordelen van voorraadfinanciering

Het financieren van voorraad helpt bedrijven om cashflow te verbeteren en flexibiliteit te bieden in het voldoen aan vraagpieken.

Je kunt direct investeren in de groei en ontwikkeling van je bedrijf.
Het werkkapitaal krijgt geen klap, dus je kunt nog steeds aan jouw financiële verplichtingen blijven voldoen.
De gegenereerde omzet vergeleken met de financiering is makkelijk in kaart te brengen.

De nadelen van voorraadfinanciering

Het lenen van geld voor voorraad kent ook nadelen. Neem contact op met Swishfund om jouw persoonlijke situatie te bespreken en krijg inzicht in de mogelijkheden die een voorraadfinanciering je kan bieden.

Je moet iedere maand rente en aflossing betalen.
Wanneer je voorraad minder waard is geworden kan de financiering je juist geld kosten in plaats van dat het iets oplevert.

Hoe werkt het fianancieren van je voorraad?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Om je aanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden kun je drie stappen doorlopen. Zo weet je precies wat je nodig hebt en wat je te wachten staat.

Stap 1 – Bepaal de hoogte van de financiering

Hoeveel ga je inkopen? Heb je dit al goed inzichtelijk, dan weet je precies hoeveel financiering je nodig hebt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een deel zelf inlegt. Dan vraag je een financiering aan voor het overige deel.

Stap 2 – Bepaal de looptijd

In welke periode wil je de financiering weer hebben afbetaald? Voor snel verkochte voorraad kun je het beste kiezen voor een aantal maanden looptijd. Wanneer voorraad niet zo snel uitverkoopt, kun je het beste een looptijd van een jaar kiezen.

Stap 3 – Onderzoek verschillende financiers

Welke financier past het beste bij jouw wensen? Vergelijk verschillende aanbieders op looptijd, voorwaarden om een lening aan te kunnen vragen en de bijkomende kosten. Zo kun je bij Swishfund globaal berekenen wat je kan lenen en wat de bijkomende kosten zullen zijn.

Voorraad financieren met Swishfund

Tijdens de aanvraag kan je het gewenste bedrag, de looptijd en financieringsdoel van de lening opgeven. Daarbij vragen we altijd om een transactieoverzicht van je zakelijke bankrekening te uploaden in het MT940 bestandformaat of maak gebruik van de automatische upload met PSD2 . Je kunt zo’n overzicht eenvoudig via de online omgeving van je bank downloaden. Nadat we je kredietruimte hebben berekend nemen we contact met je op voor de vervolgstappen. Afhankelijk van de omvang van de aanvraag hebben we een aantal extra documenten nodig.

Hoe kan je, je voorraadlening afbetalen?

We incasseren de aflossing en premie op dagelijkse basis door middel van een automatische incasso. Uiteraard houden we rekening met (jouw onderneming en) fluctuaties in de omzet zoals seizoenspatronen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om dagelijks af te lossen door een procentuele afroming via je pinapparaat. Dit kan overigens alleen als je beschikt over een CCV apparaat. Het fijne hieraan is dat je extra aflost op dagen met een hoge omzet.

Voorraad lening nodig?

Heb je vragen over de voorraadfinanciering of over het lenen bij Swishfund? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Bekijk onderstaande vragen voor meer informatie. Zit uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met 085 064 4144.

Wat voorraadfinanciering?

Voorraadfinanciering is een manier om externe financiering in te zetten om de kosten van het opslaan van goederen te dekken. Het stelt bedrijven in staat om voorraad aan te houden zonder directe liquiditeitsdruk, waardoor ze flexibel kunnen reageren op vraagfluctuaties en groei. Deze financieringsvorm kan diverse vormen aannemen, zoals leningen, kredieten of factoring.

Waar kan ik voorraadfinanciering voor gebruiken?

Als ondernemer kun je voorraadfinanciering gebruiken om seizoensgebonden pieken in de vraag op te vangen door extra voorraad aan te houden. Het stelt je in staat om grotere inkooporders te plaatsen en zo in bulk te kopen, waardoor je mogelijk kostenbesparingen realiseert. Bovendien biedt het de mogelijkheid om nieuwe producten te introduceren of bestaande voorraden te vernieuwen zonder directe druk op de cashflow.

Hoe kan ik mijn voorraad financieren?

Er zijn verschillende manieren om je voorraad te financieren:

  1. Bedrijfsleningen of kredieten: Je kunt een lening aanvragen bij een bank of een kredietlijn opzetten om je voorraad te financieren. Deze leningen hebben vaak vaste of variabele rentetarieven en terugbetalingsvoorwaarden.
  2. Factoring: Dit omvat het verkopen van je openstaande facturen aan een derde partij tegen een gereduceerde prijs. Het geeft je direct toegang tot geld in plaats van te wachten tot je klanten hun facturen betalen.
  3. Investeerders: Overweeg investeerders aan te trekken die geïnteresseerd zijn in het financieren van je voorraad in ruil voor aandelen in je bedrijf.
  4. Handelskredieten: Onderhandel met je leveranciers over betalingsvoorwaarden die je helpen om voorraad aan te schaffen zonder directe betaling, bijvoorbeeld betalen na ontvangst van de voorraad.
  5. Crowdfunding: Via crowdfundingplatforms kun je mogelijk financiering verwerven voor specifieke projecten of nieuwe productlanceringen, waaronder financiering voor je voorraad.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke financieringsmethode te evalueren en te kiezen wat het beste past bij je bedrijfsmodel, cashflow en groeidoelstellingen.

Hoe werkt het aanvragen van een lening?

Het aanvragen van een financiering doe je eenvoudig online. Binnen 24 uur nadat je de aanvraag hebt ingediend, belt een medewerker je op met een voorstel. Ga je hiermee akkoord? Dan staat het bedrag al binnen 3 dagen op je rekening!

Hoe kan ik mijn voorraadlening terugbetalen?

We incasseren de aflossing en premie op dagelijkse basis door middel van een automatische incasso. Uiteraard houden we rekening met (jouw onderneming en) fluctuaties in de omzet zoals seizoenspatronen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om dagelijks af te lossen door een procentuele afroming via je pinapparaat. Dit kan overigens alleen als je beschikt over een CCV apparaat. Het fijne hieraan is dat je extra aflost op dagen met een hoge omzet.

Snel en gemakkelijk een zakelijke horeca lening

In 2 minuten aangevraagd