Hoe verbeter je de cashflow

9 tips om jouw cashflow te verbeteren

Geplaatst in door Amy Mensinga

Een gezonde cashflow is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Het stelt jou als ondernemer in staat om aan je financiële verplichtingen te voldoen, groei te stimuleren en tegenslagen op te vangen. Toch kan het beheren van de cashflow een uitdaging zijn. In dit blog delen we negen waardevolle tips die je kunt toepassen om je cashflow te optimaliseren.

Is cashflow voor jou een nieuw begrip of wil je even je geheugen opfrissen? Lees hier meer over wat cashflow is.

  1. Maak een nauwkeurige cashflowprognose

Een gedetailleerde cashflowprognose geeft inzicht in je toekomstige inkomsten en uitgaven. Hierdoor kun je beter anticiperen op mogelijke tekorten en overschotten en tijdig maatregelen nemen. Zorg ervoor dat je de cashflowprognose regelmatig bijwerkt zodat je altijd de meest actuele versie beschikbaar hebt.

  1. Verkort je debiteurentermijn

Stimuleer klanten om sneller te betalen door kortere betalingstermijnen te hanteren en deze actief op te volgen. Overweeg ook om kortingen aan te bieden voor snelle betalingen. Dit kan de cashflow verbeteren en de liquiditeit van je bedrijf vergroten.

  1. Optimaliseer je voorraadbeheer

Te veel voorraad kan je cashflow belasten, terwijl te weinig voorraad leidt tot gemiste verkoopkansen. Analyseer je voorraadniveaus, onderzoek je trage voorraad en overweeg just-in-time leveringen om kosten te verlagen en cashflow vrij te maken.

  1. Verhoog je omzet

Het verhogen van je omzet is een effectieve manier om je cashflow te verbeteren. Identificeer mogelijkheden om nieuwe klanten aan te trekken, bestaande klanten te behouden en je product- of dienstenaanbod uit te breiden. Investeer in marketing en sales om je bedrijf te laten groeien.

  1. Beheers je kosten

Houd je uitgaven nauwlettend in de gaten en identificeer mogelijkheden om kosten te besparen. Onderhandel met leveranciers, analyseer je vaste kosten en zoek naar manieren om efficiënter te werken. Elke bespaarde euro draagt bij aan een betere cashflow.

  1. Overweeg externe financiering

In sommige gevallen kan externe financiering, zoals een zakelijke lening, helpen om je cashflowproblemen op te lossen. Swishfund biedt flexibele financieringsmogelijkheden die je kunt gebruiken om je cashflow te ondersteunen en groei te stimuleren. Een zakelijke lening kan bijvoorbeeld worden gebruikt om seizoensgebonden tekorten op te vangen of om te investeren in nieuwe kansen.

  1. Verleng je crediteurentermijn

Onderhandel met je leveranciers over gunstigere betalingsvoorwaarden. Door je crediteurentermijn te verlengen, kan je de tijd tussen uitgaven en inkomsten verlengen, waardoor je cashflow verbetert.

  1. Beperk je voorraadrisico’s

Vermijd overmatige afhankelijkheid van een specifieke voorraad of leverancier. Diversifieer je aanbod en zoek naar alternatieve leveranciers om je risico’s te spreiden. Dit helpt om verstoringen in je toeleveringsketen te minimaliseren en je cashflow stabiel te houden.

  1. Automatiseer je facturatie en betalingsprocessen

Het handmatig verwerken van facturen en betalingen kan tijdrovend zijn en leiden tot vertragingen. Overweeg het implementeren van geautomatiseerde systemen voor facturatie en betalingen om het proces te stroomlijnen en snellere betalingen te bevorderen.

Verbeter direct je cashflow

Een gezonde cashflow is cruciaal voor het succes van je onderneming. Alleen al door een van de tips te implementeren in jouw onderneming, kan je de cashflow verbeteren en de financiële stabiliteit van je bedrijf vergroten. Swishfund staat klaar om je te ondersteunen met flexibele financieringsoplossingen die je cashflowpositie versterken en je bedrijf laten groeien. Lees meer over zakelijk lenen bij Swishfund of verbeter direct je cashflow en vraag een lening aan.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 2 minuten aangevraagd