Slim je voorraad financieren tijdens de coronacrisis

Detailhandelaren weten: het inkopen van voorraad kan een serieuze deuk in je werkkapitaal slaan. Normaliter is het daarom een goede optie om gebruik te maken van het zogenaamde leverancierskrediet. 

Echter, met de voortdurende coronacrisis is het haast niet mogelijk om zo’n krediet af te nemen. Leveranciers zijn namelijk tegen wanbetaling verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij, en deze accepteren op hun beurt geen aanvragen meer door de eveneens toenemende betalingsrisico’s aan hun zijde. Met de aankomende feestdagen zoals Black Friday, Sinterklaas en Kerst wil je uiteraard in gaan kopen. 

Daar ontstaat een dilemma: hoe doe je dit zonder de mogelijkheid tot leverancierskrediet? In dit blog vertellen we je meer over een geschikt alternatief: voorraadfinanciering.

Voorraadfinanciering als alternatief

Voorraadfinanciering bestaat in de basis uit twee vormen:

Allereerst het langlopend krediet, wat zoals de naam al zegt meer geschikt is voor doorlopende ondersteuning. Hierbij neem je geld op wanneer dat nodig is en betaal je alleen rente over wat je opneemt. Dit langlopende krediet wordt over het algemeen gebruikt om de zgn. ‘ijzeren voorraad’ te financieren: het minimumbedrag aan voorraad die je nodig hebt om in business te blijven. Dat komt omdat langlopende vormen van financiering goedkoper zijn. 

En dan is er de zakelijke lening, die zich perfect leent voor periodieke en/of seizoensgebonden inkopen. Deze lening is kortlopend en is daarmee geschikt voor het opvangen van piekmomenten. Het is immers niet nodig om doorlopend de kosten voor een lange lening af te dragen als je slechts op (een) bepaald moment(en) grote inkopen moet doen. Het bedrag wat je ontvangt kun je gebruiken voor de voorraad voor o.a. de feestdagen of de sale. De hoogte van dit bedrag is meestal gelijk aan de inkoopwaarde, maar kan ook lager uitvallen.

Voorraadfinanciering in de vorm van een kortlopende zakelijke lening is de slimste optie om tijdelijk extra financiële ruimte te creëren, voor bijvoorbeeld het inkopen van je voorraad.

De voor- en nadelen van voorraadfinanciering

+ Het is direct mogelijk om te investeren in de groei van je bedrijf.

+ Je kunt aan je bestaande financiële verplichtingen blijven voldoen, omdat de voorraad je liquiditeit niet beïnvloedt.

+ De gegenereerde omzet ten opzichte van het geleende geld is gemakkelijk in kaart te brengen.

Je moet iedere maand rente en aflossing betalen.

Je aanvraag voor een voorraadfinanciering voorbereiden

Het is verstandig om je aanvraag voor een voorraadfinanciering goed voor te bereiden. Dat doe je in 3 stappen: 

  1. Als het goed is weet je voor welk bedrag je voorraad in moet gaan kopen. Als dat nog niet zo is, probeer dat dan in kaart te brengen. Houd in gedachten dat je voorraad in waarde afneemt:  het is de reden waarom banken vaak maar de helft van de voorraadwaarde financieren. Zeker wanneer je seizoensgebonden (of bederfelijke) producten verkoopt is het slim om helder te hebben wat de waarde van je voorraad is.
  2. Denk vervolgens na over de looptijd. Verwacht je de voorraden snel verkocht te hebben? Of zal dit meer verspreid gebeuren? Dit zal je keuze voor de duur van de looptijd bepalen. 
  3. Hoe snel wil je het geld op je rekening hebben? Vergelijk verschillende aanbieders. De één heeft een langdradig aanvraagproces, bij de ander is het zo geregeld. 

Swishfund helpt je op weg

Swishfund helpt je graag verder met een zakelijke lening om ervoor te zorgen dat jij tijdens de coronacrisis tijdig voorraad in kunt blijven kopen. Voor het terugbetalen bieden wij 2 manieren aan: dagelijkse incasso of automatische pinafroming. 

Die laatste optie is zeer aantrekkelijk voor winkeliers. Je betaalt via je pinapparaat terug, op drukke dagen meer dan op dagen wanneer je maar weinig omzet hebt. Dagelijks wordt er geheel automatisch een vast percentage van je pinomzet afgeroomd. Zo los je iedere dag een beetje af naar vermogen. Hoe handig is dat?

Heb je na het lezen van dit blog vragen over onze zakelijke leningen? Neem direct contact op met één van onze adviseurs via 085 064 4111. En wil je er één aanvragen? Binnen 10 minuten is het geregeld. Klik op de button hieronder.Ondernemers tips ontvangen?

Schrijf je in en ontvang maandelijks tips, inspiratie en nieuws.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd