Waarom banken financieringsaanvragen weigeren

Waar je vroeger eerst naar de bank stapte voor een zakelijke financiering, zijn er momenteel helaas veel overwegingen voor banken om aanvragen af te keuren. Waarom banken financieringsaanvragen weigeren? Zij kijken nu eenmaal anders naar bepaalde risico’s dan dat alternatieve financierders dat doen. Daarom worden er meer en meer kredietaanvragen geweigerd. 

Maar hoe zorg je nu als ondernemer dat je aan extra financiële ruimte komt? In dit artikel leggen we uit waarom banken zoveel aanvragen afwijzen én hoe je alsnog aan krediet kunt komen. 

Achtergrond

Stichting MKB Financiering en ONL voor Ondernemers hebben verschillende peilingen onder ondernemers gehouden. Van de 78% van de ondervraagden die een liquiditeitsprobleem heeft of verwacht te krijgen, kan slechts 12% terecht bij een bank. 

Zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven zijn in meer of mindere mate geraakt door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV onder 2.800 werkgevers. Naar verwachting zullen op dit moment steeds meer bedrijven gaan kampen met het stilvallen van de werkzaamheden. 

Hoewel de steun vanuit de overheid een pleister op de zere wonde is, betekent dat gelukkig niet dat er niets meer mogelijk is. 

Waarom worden zoveel financieringsaanvragen door banken afgewezen?

Maar liefst driekwart van alle aanvragen worden afgekeurd. Dat is niet mis. Waar banken zich eerder welwillend opstelden, weigeren ze nu in veel gevallen om nog langer zogenaamde ‘coronakredieten’ te verstrekken. Juist de kleine retailers en horecabedrijven zitten nu om deze ondersteuning verlegen. Hoe komt dat?

De oorzaak lijkt te liggen bij de risico-inschatting van banken. Zij hebben moeite met het bepalen van de impact van de crisis. “Ondernemers worden daardoor vaak zonder duidelijke motivatie afgewezen”, zegt Anne-Marie van der Lee van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK).  

Banken beperken hun risico’s dus uit de vrees dat ondernemers het geld niet kunnen terugbetalen. Daardoor wordt een afweging gemaakt die voor veel ondernemers negatief uitpakt, gebaseerd op diverse doemscenario’s. Neem bijvoorbeeld de onzekerheden in de retail. Zal het publiek wel terugkeren naar de fysieke winkel? Ondanks dat de overheid grotendeels borg staat voor de lening, durven banken dit soort risico’s nu niet te nemen.

Hoe je alsnog aan krediet kunt komen

Door deze problematiek heeft een groot deel van de in basis gezonde bedrijven behoefte aan nieuwe vormen van financiering. Gelukkig zijn er alternatieven om alsnog aan het benodigde krediet te kunnen komen, waarbij het mogelijk is om in de verschillende groei- en krimpfases van je bedrijf flexibel te kijken wat er nodig is. 

Dus: kijk verder dan de bank. Bij een ‘nee’ hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten! Dat betekent niet automatisch dat er geen toekomst meer in je bedrijf zit. 

Je kunt bij Swishfund terecht voor aantrekkelijke alternatieven voor bedrijfsfinanciering op de korte- en middellange termijn. Denk aan bedrijfskredieten, vastgoedleningen, zakelijke financieringen en ZZP-leningen. In 10 minuten aangevraagd en binnen 3 dagen op je rekening. Hoe mooi is dat? Vraag hier je zakelijke lening aan.

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op door te bellen naar 085 064 4144 of stuur een e-mail naar info@swishfund.nlDoor je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd