Wat verandert er in 2021 voor ondernemers?

2020 was een ‘raar jaar’ waarin diverse sectoren harde klappen hebben gekregen door de COVID-19-pandemie. Echter: nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook dit jaar veranderen een flink aantal zaken die voor jou als ondernemer belangrijk kunnen zijn. In dit blog lees je over de belangrijkste wijzigingen zodat je daar slim gebruik van kunt maken..

De 13 belangrijkste wijzigingen voor ondernemers

1. Een aantal belastingmaatregelen worden verlengd. Ook legt het kabinet een aantal regelingen wettelijk vast via het Belastingplan 2021, zoals de netto zorg bonus. Daarmee heb je een wettelijke basis voor onder andere administratie en toekomstige aangiften.

2. De vennootschapsbelasting gaat voor veel bedrijven omlaag. Het gaat om wijzigingen in de schijven en de tarieven. Daardoor vallen er meer bedrijven in de 1e schijf in plaats van de 2e schijf, waardoor zij een lager vennootschapsbelastingtarief betalen.

3. De zelfstandigenaftrek wordt stapsgewijs afgebouwd. Daardoor wordt het fiscale verschil tussen een zelfstandige en een werknemer kleiner. In 2021 is deze €6.670,- ten opzichte van €7.030,- in 2020. Let op: dat kan voor eenmanszaken betekenen dat het voordeliger wordt om een BV op te richten omdat het belastingvoordeel dan groter is.

4. Met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) worden bedrijven gestimuleerd om investeringen te doen. Je komt hiervoor in aanmerking als je na 1 oktober 2020 een investering doet die voor werkgelegenheid zorgt. Je kunt daar dan in 2021 via de loonheffing korting op krijgen. Die korting is 3,9% bij investeringen tot 5 miljoen en 1,8% voor investeringen daarboven.

5. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (HFW) ondersteunt bedrijven bij dreigend faillissement. Hiermee wordt het voor bedrijven met grote financiële problemen eenvoudiger om een akkoord te bereiken met schuldeisers. Het gaat hierbij om een akkoord voor herstructureren van schulden.

6. Je kunt de transitievergoeding declareren bij het UWV. Dat is het bedrag wat je aan je werknemers betaalt als je hen moet ontslaan door bedrijfsbeëindiging door pensioen of overlijden.

7. Het tarief inkomstenbelasting voor de eerste schijf daalt van 37,75% naar 37,1%. De algemene heffingskorting en de premie volksverzekeringen worden iets hoger voor inkomens tot € 68.507,-

8. De Opslag Duurzame Energie heffing stijgt. Deze wordt door de energieleverancier in rekening gebracht via de gebruikelijke energierekening.

9. Het belastingpercentage over winst in de Innovatiebox stijgt met 2%.

10. De werkkostenregeling komt na een tijdelijke verhoging van de vrije ruimte in 2020 weer op zijn oude niveau. Dat gaat over het bedrag wat je onbelast aan vergoedingen aan je werknemers kunt geven, zoals kerstpakketten en sportabonnementen. Qua reiskosten verandert er niets.

11. De overdrachtsbelasting stijgt van 6 naar 8%. Iets om rekening mee te houden als je van plan bent om een eigen bedrijfspand te kopen of wanneer je in vastgoed wil gaan beleggen.

12. Intermediairs moeten grensoverschrijdende constructies gaan melden. Denk aan belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen.

13. Er gaat een bronbelasting gelden op rente en royalty’s. Daardoor worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen door Nederland belast. Deze bronbelasting is 25% en gaat de doorstroom via ons land tegen.

Heb je na het lezen van dit blog vragen over de laatste wijzigingen? Of ben je benieuwd naar de extra financiële ondersteuning die wij je kunnen bieden? Neem dan vandaag nog contact op via 085 064 4111. Onze specialisten staan je graag te woord. Ondernemers tips ontvangen?

Schrijf je in en ontvang maandelijks tips, inspiratie en nieuws.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd