Terugbetalen van de NOW-regeling: maar hoe?

Geplaatst in door Amy Mensinga

Het economisch herstel is weer in opmars, maar de gevolgen van het coronavirus zijn bij veel ondernemers nog duidelijk zichtbaar. Zowel in de horeca, retail als cultuur lopen ondernemers tegen hoge schulden aan. Zo moeten veel ondernemers het te veel ontvangen NOW-regeling terugbetalen. In dit artikel lees je daarom hoe je dat het beste kan doen, maar ook wat erbij komt kijken.

Wat is de NOW-regeling?

De tijdelijk Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een tegemoetkoming voor werkgevers, zodat ze personeel konden doorbetalen tijdens de coronapandemie. De tegemoetkoming gold steeds voor periode van drie maanden. Ondernemers konden namelijk voor meerdere periodes een NOW-regeling aanvragen. In maart 2020 konden werkgevers voor het eerst via het UWV een tegemoetkoming aanvragen. De tegemoetkoming was bedoeld voor vaste medewerkers, maar ook voor flex- en oproepkrachten.

De werkgever was verplicht om het volledige loon van de medewerker te betalen, zoals in hun contracten is vermeld. Dankzij de tegemoetkoming hebben werkgevers tot maximaal 90 procent vergoeding kunnen krijgen.

Aanvraagproces bij het UWV

Tijdens de coronapandemie hebben veel ondernemers moeite gehad met het ontvangen van inkomsten. Zo was het bijvoorbeeld lastig voor ondernemers om het personeel te kunnen blijven betalen.

Nadat de NOW-regeling in het leven was geroepen, hebben veel ondernemers daarom een aanvraag ingediend. Het UWV heeft vervolgens gekeken wat het geschatte omzetverlies was van de werkgever. Hierdoor konden werkgevers een voorschot ontvangen over de aangevraagde periode. Met dit voorschot kregen ondernemers namelijk financiële ruimte, om zo het personeel te blijven betalen.

Waarom moet je de NOW-regeling terugbetalen?

Veel ondernemers hebben helaas te veel voorschot ontvangen, blijkt uit een brief van staatsecretaris Marnix van Rij richting de Tweede Kamer. Hierdoor zitten aardig wat ondernemers met hun handen in het haar. Veel ondernemers moeten daarom nu het te veel ontvangen voorschot terugbetalen, maar hoe zit dat precies?

Als een ondernemer geen definitieve omzetverlies berekening heeft aangevraagd, kon het UWV ook niet vaststellen of het voorschot voldoende was over de aangevraagde periode. Hierdoor is dus ook niet bekend wat het werkelijke omzetverlies was van een ondernemer, waardoor het UWV zelf moest controleren of dit klopt. In andere gevallen kon het ook zijn, dat een ondernemer toch te weinig omzetverlies had gedraaid dan eerst was verwacht. Het te veel ontvangen voorschot moet daarom worden terugbetaald.

Hoe betaal je de NOW-regeling terug?

Het UWV stuurt een brief wanneer er geen aanvraag is gedaan voor een definitief omzetverlies voor 31 december 2021. Ditzelfde geldt ook wanneer het UWV aanvullende documenten nodig heeft om tot de definitieve berekening te kunnen komen. In dit geval hebben ze een loonheffingsnummer nodig waarvoor je het voorschot hebt ontvangen, een bankafschrift of specifieke bedrijfsgegevens als rekeningnummer, bedrijfsnaam of wie de aanvraag had ingediend.

Betalingsregeling bij het UWV

Wanneer je als ondernemer een flink bedrag moet terugbetalen, kan dat namelijk erg vervelend zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je niet het volledige bedrag in eén keer kan terugbetalen. In dit geval zou je contact kunnen zoeken met het UWV voor de NOW-regeling. Houd uit voorzorg het loonheffingsnummer bij de hand, die je hebt gebruikt tijdens het aanvragen van de NOW-regeling.

Anders kunnen ondernemers deze link gebruiken om online een betalingsregeling te kunnen aanvragen bij het UWV. Het UWV kijkt vervolgens wat er is aangevraagd, wat de huidige situatie is van het bedrijf en of er eventueel een betalingsregeling mogelijk is.

NOW betalen met zakelijke lening

Mocht het niet lukken om in termijnen te betalen of wil je snel en eenvoudig de schuld aflossen, dan kun je ook bij Swishfund een zakelijke lening afsluiten. Je hebt een aanvraag binnen 10 minuten gedaan, waardoor je meer tijd over hebt om met je bedrijf bezig te zijn.

Wanneer je een akkoord krijgt op het voorstel, wordt het geld binnen maximaal drie dagen op je rekening gestort. Hiermee kun je de schuld snel en eenvoudig aflossen. Ben je benieuwd of een zakelijke lening iets voor jou is of wil je meer informatie? Lees dan meer over onze zakelijke lening of vraag hem binnen 10 minuten aan!

Snel en gemakkelijk je krediet

In 2 minuten aangevraagd