Vakantiegeld betalen: hoe blijf je als ondernemer financieel flexibel?

Merel Nijland

April 30, 2025
5
min

Introductie

Voor werknemers is het een jaarlijks hoogtepunt: het vakantiegeld in mei of juni. Voor werkgevers kan het juist een spannende periode zijn. De verplichte uitbetaling van vakantiegeld komt vaak precies op het moment dat andere kosten zoals belastingbetalingen, seizoensvoorbereidingen of investeringen, ook drukken op de liquiditeit. Wat als je tijdelijk niet genoeg werkkapitaal hebt om aan al je verplichtingen te voldoen?

Hairdresser looking in camera
Volgens de Nederlandse wet moet vakantiegeld uiterlijk in juni worden uitbetaald. Het uitstellen van vakantiegeld is niet toegestaan. Dat betekent dat ondernemers voorbereid moeten zijn op deze uitgave, ongeacht hoe hun cashflow zich op dat moment ontwikkelt.
Toch is het realiteit dat veel ondernemers in deze periode te maken krijgen met tijdelijke financiële krapte. Gelukkig zijn er manieren om dit soort pieken op te vangen, zónder in strijd te handelen met wettelijke verplichtingen.
Geen keuzemoment, maar een verplichting

Volgens de Nederlandse wet moet vakantiegeld uiterlijk in juni worden uitbetaald. Uitstel hiervan is niet toegestaan. Het is dus essentieel dat ondernemers hier financieel op voorbereid zijn. Toch komt het regelmatig voor dat de liquiditeit op dat moment niet toereikend is; bijvoorbeeld door seizoensinvloeden, vertraagde betalingen of recente investeringen.

Wanneer komt de druk op de liquiditeit?

Het moment van vakantiegeldbetaling valt vaak samen met andere vormen van druk op de kasstroom. Denk aan:

  1. Seizoensbedrijven met late piekinkomsten
    Heb je een bedrijf dat in de zomer zijn grootste omzet draait (bijv. horeca of recreatie)? Dan komt het vakantiegeld precies vóór je jaarlijkse omzetpiek. Een zakelijke lening overbrugt dat verschil.
  2. Grote investering achter de rug
    Heb je net geïnvesteerd in een nieuwe medewerker, machine of marketingcampagne? Dan is je werkkapitaal tijdelijk lager, maar moet het vakantiegeld wél op tijd betaald worden.
  3. Vertraagde betalingen van klanten
    Een paar grote facturen die nog openstaan? Je kunt wachten op betaling, of gebruikmaken van snelle financiering om je personeel op tijd uit te betalen.

Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat er tijdelijk onvoldoende cash beschikbaar is, terwijl je wel aan vaste verplichtingen zoals het vakantiegeld moet voldoen.

De rol van non-bancaire financiering

Wanneer ondernemers hun verplichtingen willen nakomen, maar tijdelijk extra werkkapitaal nodig hebben, kan non-bancaire financiering uitkomst bieden. Deze vorm van financiering werkt sneller en flexibeler dan traditionele bankleningen, en is afgestemd op de actuele situatie van de ondernemer.

Als non-bancaire financier kijkt Swishfund niet alleen naar jaarrekeningen of zekerheden, maar vooral naar de actuele omzet en betaalcapaciteit van een bedrijf. Daardoor kunnen ondernemers vaak binnen korte tijd beschikken over aanvullende middelen om aan betalingsverplichtingen zoals vakantiegeld te voldoen.

Conclusie

De uitbetaling van vakantiegeld is wettelijk verplicht en kent een duidelijke deadline. Voor ondernemers die met tijdelijke liquiditeitsdruk te maken hebben, is het essentieel om vooruit te plannen en waar nodig tijdig externe ondersteuning te zoeken. Non-bancaire financiering kan daarbij een rol spelen. Niet als oplossing voor structurele tekorten, maar wel als brug tussen verplichting en inkomende middelen.

Deel dit artikel

Tips
Wet- en regelgeving
Cashflow

Merel Nijland

Marketeer