Header-feitenblog-website-alternatieve-financiering

Waarom gaan ondernemers op zoek naar non-bancaire financiering?

De afgelopen jaren vinden steeds meer ondernemers hun weg naar non-bancaire financiering. Deze markt is in de afgelopen vijf jaar dan ook enorm gegroeid, gemiddeld 50% per jaar.  

Stichting MKB Financiering publiceert ieder jaar een rapport over de non-bancaire financieringsmarkt. In 2020 maken bijna 40.000 ondernemers gebruik van non-bancaire financiering. Dat is 25% meer dan het jaar ervoor. Ondanks de coronacrisis zijn ondernemers niet terughoudend in het aanvragen van een financiering. 

Groeien kost nu eenmaal geld

Dat steeds meer groeiende ondernemers kiezen voor non-bancaire financiering is een feit. Groeien kost nu eenmaal geld. Denk aan het aannemen van nieuwe personeel, investeren in sales en marketing of het financieren van een grote opdracht. Het zijn allemaal momenten waarop een groeiende ondernemer een financiering goed kan gebruiken. 

We hebben de belangrijkste voordelen van non-bancaire financiering hier voor je uitgelicht. Zo heb je een beter beeld hebt van wat een non-bancaire financier voor jou kan betekenen. 

1.   Volledig gericht op het MKB

Het is algemeen bekend een MKB-ondernemer lastig aan een financiering komt. Dit heeft onder andere te maken met de financiële crisis in 2008. Sindsdien zijn de banken strenger geworden met het uitgeven van leningen. Non-bancaire financiers zijn in het gat gesprongen wat er is ontstaan. Tot op de dag van vandaag blijkt dat een groot succes.

In het onderzoek van Stichting MKB financiering zie je dat de meeste financieringen worden aangevraagd tot €250.000. In datzelfde onderzoek is te zien dat 87% van de bancaire leningen een bedrag van meer dan €1.000.000 bevat. We kunnen concluderen dat, wanneer je een lager bedrag wil financieren, je bij de bank niet aan het juiste adres bent.

De financieringsbehoefte ligt voornamelijk tussen de €5.000 en €250.000. Het aantal financieringen onder €50.000 heeft de grootste groei doorgemaakt in 2020. De non-bancaire financier is de plek waar steeds meer ondernemers naartoe gaan voor een financiering onder €1.000.000.

2.   Snelle afhandeling van je financiering

De meeste non-bancaire financiers zijn fintech bedrijven. Deze bedrijven gebruiken innovatieve technologie in de financiële sector. Ze gebruiken de technologie op de juiste momenten in het proces. Zo zorgen non-bancaire financiers voor een eenvoudig en gebruiksvriendelijke manier van financieren. Zonder gedoe. 

Non-bancaire financiers zijn in staat om hun data snel en efficiënt te verwerken. Ze kunnen snel meebewegen met veranderingen in de markt en spelen perfect in op de behoefte van de klant.

Ondernemers merken in principe niets van de technologie zelf. Het moet juist leiden tot een hoger gebruiksgemak. Snel je financiering aanvragen of op een platform plaatsen is een uitkomst daarvan. Door die technologieën is het vaak mogelijk om op een flexibele manier af te lossen. Bijvoorbeeld op basis van je omzet, daar bij het volgende punt meer over.

3.   Flexibel en gericht op de wensen van de ondernemer

Wanneer ondernemers een financieringsbehoefte hebben, willen ze snel handelen. Het is fijn als een financiering dan op korte termijn geregeld is. Daarnaast vinden ze het fijn als iemand meedenkt over de best passende financiering.  

Non-bancaire financiers zijn flexibel. Ze hebben vaste processen, maar kijken altijd naar de situatie van de ondernemer. Dit kunnen zij doen omdat er geen bureaucratie heerst binnen de sector. Zoals je dat misschien van een bank wel gewend bent. Non-bancaire financiers kijken of de financiering bij de ondernemer en het bedrijf past. Juist dat stukje flexibiliteit een toegevoegde waarde voor de ondernemer.

Voor een groeiend bedrijf kan het interessant zijn om flexibel af te lossen. Bijvoorbeeld door af te lossen op basis van de omzet. De verwachting is dat deze gaat groeien, maar daar ben je nu nog niet. Er wordt een percentage afgesproken dat je betaalt. Zodra de omzet stijgt, wordt er ook meer afgelost. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om flexibiliteit te bieden aan de ondernemer.

Non-bancaire financiering blijft groeien

Non-bancaire financiering wordt net zo groot, misschien wel groter, in het MKB dan bancaire financiering. Dat is de verwachting. Dit zal in een tijdsbestek van zo’n 3 tot 5 jaar gaan gebeuren.

MKB-ondernemers zoeken een flexibele en toegankelijke manier om financiering te regelen. Non-bancaire financiers spelen hierop in door continu te luisteren naar de wensen van de ondernemer. Daardoor kunnen ze zich snel aanpassen aan de wensen van de markt.

Trots op de ondernemer!

Swishfund is een non-bancaire financier. Om precies te zijn is Swishfund een direct lender. Een van de eerste en grootste partijen in Nederland. Daar zijn we trots op. Waar we nog meer trots op zijn? Op jou! Jij als ondernemer zorgt ervoor dat je bedrijf draait en groeit.

We vinden het geweldig om te zien dat iedere ondernemer nu de kans heeft om zijn bedrijf te laten groeien. Wil jij meer weten over het financieren via een direct lender? We hebben de vier belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet. Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd