Wegwijs in financieringsvormen

Er zijn vele redenen waarom ondernemers extra geld nodig hebben. Kansen grijpen, groeien, investeren, uitbreiden en de concurrentie voorbij streven zijn daar een aantal voorbeelden van. En nu met de huidige coronacrisis kun je wellicht wel een steuntje in de rug gebruiken.

Klop je aan bij de bank? Dan moet je er rekening mee houden dat er veel overwegingen zijn om je aanvraag af te keuren. Banken kijken immers niet zoals ondernemers naar bepaalde risico’s — daar zijn het immers banken voor. In dit blog vertellen we je graag over een aantal verschillende alternatieve financieringsvormen, zodat jij als ondernemer niet stil hoeft te blijven staan.

Leverancierskrediet

Uit onderzoek naar de 500 snelst groeiende Europese bedrijven blijkt dat de meerderheid groei zelf financiert. Goed doordacht beheer van vlottende activa en kortlopende passiva is een goede manier om geld over te houden voor de financiering van groei. Leverancierskrediet wil zeggen dat je een korte tijd geld ‘leent’ bij een van je leveranciers.

Een voorbeeld: je koopt 10 terrasverwarmers bij je leverancier á €500,-. Dat kost je €5.000,-, maar door het leverancierskrediet kun je dit een tijdje uitstellen. Soms vragen leveranciers daar een kleine rentevergoeding voor.

Leverancierskrediet kan met name interessant zijn wanneer je in een korte periode veel voorraad in moet slaan. Voorfinancieren is namelijk van invloed op je current ratio, waardoor je liquiditeit flink af kan nemen. 

Factoring en leasing kunnen helpen bij leverancierskredieten. Factoringbedrijven innen niet alleen je rekeningen, ze financieren deze ook voor en zorgen voor een constante geldstroom. Zorg verder voor weinig voorraad en voor een rekening-courantkrediet zodat je in wat mindere tijden kunt bijspringen als dat nodig is. Een nadeel kan zijn dat er een scheve machtspositie ontstaat omdat de leverancier weet dat je financieel afhankelijk van hem bent.

Private Equity

Private equity is geld van investeringsmaatschappijen waarmee bedrijven overnames, strategische veranderingen, of grote groei financieren. Het zijn vooral investeringen in aandelen die (meestal) niet beursgenoteerd zijn. Veelal gaat het om investeringen in volwassen organisaties. Private equity-bedrijven zijn op deze manier een beetje eigenaar van soms vele tientallen bedrijven.

Deze vorm van privaat kapitaal wordt verzameld in een fonds, zodat het in een kleine groep ondernemingen met groeipotentieel kan worden geïnvesteerd door een beherende Private Equity-partij. Die investeert over het algemeen in 2 tot 20 bedrijven per jaar die óf extreem snel groeien, óf een zeer stabiele kapitaalbasis en kasstroom hebben.

Waar een bank rente en aflossing van schulden wil, ziet een Private Equity partij graag dividend en waardevermeerdering van de aandelen. Daarom let de Private Equity partij sterker op de groeipotentie van je bedrijf en minder op solvabiliteit en zekerheden.

Bedrijven die op deze wijze participeren zijn niet zo gemakkelijk te vinden: meestal werken ze alleen samen met mensen uit hun netwerk. Een via-via introductie is dus noodzakelijk. Vervolgens zul je ze moeten overtuigen. Hierdoor heeft het wat aanlooptijd nodig. Een ander nadeel is dat je bedrijf zeer snel moet groeien en voldoende potentie moet hebben voor de toekomst. 

Informal investors/Business Angels

Informal investors of Business Angels zijn vermogende particulieren die voor eigen rekening risicodragend investeren in ondernemingen. Vaak gaat het hierbij om investeringen in ruil voor aandelen.

Business Angels investeren op basis van affiniteit en financieel rendement, met als doel om tussen de 3 en 7 jaar na hun investering hun belang in je bedrijf te verkopen. Ze maken een berekening van hun mogelijke opbrengsten bij verkoop en gaan er van uit de investering in drie- tot vijfvoud terug te verdienen. 

Naast aandelenparticipatie willen ze vaak dat een ondernemer zich bindt aan aanvullende voorwaarden, vastgelegd in een zogenaamde ‘term sheet’. Een vaak gestelde eis is bijvoorbeeld dat de Angel als eerste recht heeft op dividenden, en de ondernemer zich gedurende een langere tijd moet committeren aan zijn functie in het bedrijf. Een rendementseis van 10% is niet ongebruikelijk.

Crowdfunding

Via crowdfunding betrek je een groep enthousiaste klanten of familieleden en vrienden bij je bedrijf. Dat wil zeggen dat een grote groep mensen een klein bedrag inleggen in ruil voor beloningen of vanuit een sociaal aspect. Crowdfunding kent verschillende vormen. Een donatie of gift wordt gegeven zonder daar verder iets voor terug te verwachten.

Creatieve projecten worden vaak met een bijzondere vorm van doneren gefinancierd; in ruil voor de donatie ontvangt de donateur een beloning. Deze vorm heeft veel weg van doorverkoop. Crowdfunden kan echter ook op basis van rendement. Dan heeft het meer weg van een ouderwetse lening, maar dan door meerdere mensen. Het rendement kan per maand, per jaar of aan het einde van de looptijd uitgekeerd worden.

Tot slot zijn ook crowdfundplatforms waarbij de geldschieters in ruil voor hun investering een certificaat op aandelen of participatie in je bedrijf krijgen. Rendement wordt dan behaald uit dividend en/of de verkoop van het certificaat of de participatie.

Een aantal zaken om rekening mee te houden is dat de financiering pas rond is wanneer het doelbedrag bijeen is gebracht door de crowd. Het is dus geen snelle oplossing. Bovendien kan er bij een faillissement aanspraak worden gemaakt op je persoonlijke vermogen.

Kortlopend- of overbruggingskrediet

Een kortlopend krediet — of beter gezegd: overbruggingskrediet — gebruik je om een korte periode te overbruggen waarin je grotere uitgaven verwacht. Denk aan het wegvallen van een grote klant, het te laat betalen van je belasting of simpelweg het draaien van een slecht jaar. Je weet dat je er met hard werken en een goede aansturing wel weer bovenop komt, maar je wil ondertussen wel je personeel, je leveranciers en je hypotheek kunnen blijven betalen. 

De rente op dit soort leningen ligt hoger dan die op normale kredieten. Dat is niet meer dan logisch, want het risico voor het bedrijf dat je zo’n lening verstrekt is ook vele malen hoger. Er zijn meerdere aanbieders van dit soort kredieten, en wij zijn er één van.

Onze grootste kracht is dat wij zelf ondernemers zijn. We kennen dus de klappen van de zweep, en weten dat ook een goede ondernemer wel eens een slecht jaar kent. Bovendien schrikken we niet van een ‘vlekje’ op je blazoen. Je mag gerust verlies gedraaid hebben of tegen onvoorziene kosten zijn aangelopen!

Een ander groot voordeel van onze financieringsmogelijkheden is dat wij sneller werken dan banken en andere manieren van financiering. Binnen enkele dagen kun je het krediet al op je rekening hebben. Daarbij ben je snel weer van je verplichtingen af. Je betaalt terug naar vermogen: draai je een goede maand dan betaal je meer af, gaat het even minder dan hoef je ook minder af te lossen. 

Ben je na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar de diverse financieringsmogelijkheden en heb je vragen over een product van Swishfund? Neem direct contact op met één van onze adviseurs via 085 064 4111.Ondernemers tips ontvangen?

Schrijf je in en ontvang maandelijks tips, inspiratie en nieuws.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd