rekening-houden-zakelijk-geld

Waar moet je rekening mee houden bij het zakelijk lenen van geld?

Een zakelijke lening kan net de brandstof zijn die je bedrijf nodig heeft om het volgende groeiniveau te bereiken. Het is echter heel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal factoren én dat de vorm van lenen bij je past. Er is immers wel een en ander om rekening mee te houden.

Zo kijken veel ondernemers alleen naar de beste rente. Da’s natuurlijk belangrijk, maar het is niet het hele plaatje. In dit blog bespreken we waar je rekening mee moet houden zodra je besluit zakelijk geld te lenen. Zo ga je goed voorbereid het proces in en maak je de meeste kans op een succesvolle aanvraag.

Wie wil mij zakelijk geld lenen in deze tijd?

Zakelijk lenen wordt steeds lastiger voor (kleine) ondernemers. Deze trend was al vóór de coronapandemie zichtbaar. Dat leidt terug naar de crisis uit 2008 waar banken strenge eisen zijn gaan stellen. Door de huidige crisis is het er helaas niet beter op geworden…

Want wist je dat maar liefst driekwart van alle aanvragen bij de bank worden afgekeurd? Banken weigeren in veel gevallen om nog langer kredieten te verstrekken aan ondernemers. Dat heeft te maken met dat ze het risico te hoog vinden en/of niet goed kunnen inschatten. Maar juist (kleine) ondernemers zitten nu om deze ondersteuning verlegen. 

Er zijn echter tal van andere opties om je bedrijf te financieren, zoals onder andere via crowdfunding of investeerders. Steeds meer ondernemers ontdekken direct lending als een goed alternatief. Dat is een snelle manier van financieren zónder tussenkomst van de bank. Dat is het zakelijk lenen van nu – en de toekomst.

De voorbereidingen op zakelijk lenen

Bekijk eerst welke opties er allemaal toegankelijk zijn. Om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past kun je de volgende 5 vragen beantwoorden:

Hoeveel geld heb ik nodig?
De hoogte van het benodigde bedrag bepaalt waar je kunt lenen. Bij de meeste direct lenders kun je terecht voor bedragen tot ca. €1.000.000, maar als je een paar miljoen nodig hebt zul je naar investeerders moeten kijken.

Hoe snel heb ik het geld nodig?
Als je volgende week geld nodig hebt, kun je de bank sowieso beter overslaan. Het beoordelingsproces duurt lang en kan gerust maanden duren. Zo heeft elke financieringsmogelijkheid zijn eigen doorlooptijden. 

Hoe snel heb ik het geld nodig?
Als je volgende week geld nodig hebt, kun je de bank sowieso beter overslaan. Het beoordelingsproces duurt lang en kan gerust maanden duren. Zo heeft elke financieringsmogelijkheid zijn eigen doorlooptijden. 

Hoe ga ik het geld terugbetalen?
Ook de manier van terugbetalen is bepalend voor je keuze. Automatische incasso is lang niet altijd interessant, bijvoorbeeld voor bedrijven met een wisselende (dag)omzet.
Biedt de financierder de mogelijkheid om af te betalen op basis van pinafroming? Dan past dat in zo’n geval veel beter bij jouw situatie.

In hoeveel tijd kan en wil ik het geld terugbetalen?
Dit is afhankelijk van wat je wil financieren. Koop je een voorraad in of wil je investeren in een bedrijfspand? Met de één is een veel hoger bedrag gemoeid dan de ander. Als je beiden in 24 maanden zou moeten terugbetalen moet dat natuurlijk maar net kunnen. Kijk goed naar wat je daadwerkelijk kunt dragen.

Op basis van deze informatie kun je de beslissing maken voor de meest geschikte vorm van financieren. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk de antwoorden klaar hebt voor het aanvraagproces!

De juiste documenten voorbereiden

Nu je weet waar je terecht kunt voor een zakelijke lening is het belangrijk dat je weet hoe je de aanvraag succesvol in kunt dienen. Hoe completer je alle informatie aanlevert, hoe sneller het proces verloopt en hoe beter de risico inschatting gemaakt kan worden. Het is nu tijd om de juiste documenten voor te bereiden.

Iedere financierder heeft zijn eigen criteria. Zo heeft de bank een grotere informatiebehoefte dan een direct lender. Denk aan documentatie zoals een winst- en verliesrekening en balans over de afgelopen 2 jaar, aangifte inkomstenbelasting/aanslag van het afgelopen jaar, een prognose over het lopende en volgende jaar, een bedrijfsplan, etc. Bij een direct lender volstaat informatie als je omzet over het afgelopen jaar en een overzicht van je zakelijke transacties.

Bekijk goed wat je allemaal nodig hebt voor de financieringsvorm van je keuze en werk alles zo helder mogelijk uit. Nu ben je er klaar voor om een zakelijke lening aan te vragen en je bedrijf een boost te geven. Succes!

 Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd