Coronavirus en ondernemen, wat nu?

De gevolgen van het coronavirus raken veel ondernemers hard. Afhankelijk van de aard van je bedrijf heeft de Nederlandse overheid haar regelgeving aangepast om ondernemers te ondersteunen. Lees hier op welke regelingen je aanspraak kunt maken.

NOW

Wanneer je vanwege corona voor minimaal drie maanden een omzetverlies van meer dan 20% hebt kan je bij het UWV aanspraak maken op een vergoeding van de loonkosten. Deze vergoeding is per 1 januari 2021 verhoogd van 80% naar 85% en loopt tot 1 juli 2021.

Het tarief zou worden afgebouwd in het eerste kwartaal van 2021 maar door de aanhoudende tweede golf is besloten dit uit te stellen tot het tweede kwartaal.

De NOW 3 regeling is opgedeeld in 3 tijdvakken van elk 3 maanden. In elk tijdvak kan je bepalen of je een aanvraag doet:

  • NOW3.1: van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021
  • NOW3.2: van 1 januari tot 1 april 2021
  • NOW3.3: van 1 april tot 1 juli 2021

 

NOW aanvragen

TOZO

De TOZO in zijn huidige vorm loopt tot 1 april 2021. Wanneer je als zelfstandige ondernemer minder inkomsten hebt waardoor je inkomen onder het sociaal minimum komst, kan je aanspraak maken op de TOZO. Het inkomen wordt voor maximaal 3 maanden aangevuld tot een sociaal minimum. Dit bedrag is een gift en hoeft niet terug te worden betaald.

De TOZO vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Lees hier meer over deze regeling:

TVL

Als je problemen hebt met het betalen van je vaste lasten kan je aanspraak maken op de TVL regeling.. Afhankelijk van het percentage verloren omzet wordt tot 85% van de vaste lasten vergoed.

Vergelijkbaar met NOW 3.0 werkt de TVL in tijdvakken van 3 maanden. Deze tijdvakken zijn als volgt:

  • 1 oktober – 31 december 2020
  • 1 januari – 31 maart 2021
  • 1 april – 30 juni 2021

 

Om in aanmerking te komen voor de TVL moet je minimaal 30% omzetverlies hebben geleden. Hiervoor wordt je omzet voor het aangevraagde tijdvak vergeleken met dezelfde periode in 2019. Verder moet je minimaal €3.000 aan vaste lasten hebben per 3 maanden. De eerdere beperking door SBI-codes is tijdelijk opgeheven en blijft ook in het eerste kwartaal van 2021 van kracht.

TVL aanvragen

Uitstel betaling van belasting voor 3 maanden

Ondernemers die worden getroffen door het coronavirus kunnen bij de Belastingdienst uitstel van van belasting aanvragen. Wanneer je voor de eerst keer uitstel aanvraagt doe je dit automatisch voor 3 maanden. Dit geldt voor de inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting.

Je hebt tot 1 juli 2021 om uitstel aan te vragen. Ook als je al uitstel hebt gekregen heb je tot die datum om deze te verlengen. Je begint vervolgens op 1 oktober 2021 met terugbetalen en hebt daarvoor 36 maanden de tijd.

Lees hier hoe je uitstel aanvraagt:

Time-Out Arrangement (TOA)

De belastingdienst gaat soepeler kijken naar het gericht kwijtschelden van belastingschuld bij getroffen ondernemers. Ze verwachten hier in het tweede kwartaal van dit jaar mee te starten.

 

Opslag voorraad gesloten detailhandel

Door de huidige lockdown blijven veel winkeliers met voorraden zitten die bij heropening onverkoopbaar zijn. Daarom krijgen winkeliers een eenmalige opslag van 21% op het vastlastenpercentage in de TVL met een maximale vergoeding van €200.000.

Wanneer je de TVL aanvraagt wordt de VGD-opslag automatisch toegevoegd. Lees hier meer over de VGD-opslag:

Meer informatie

Garantiefonds voor evenementen

De overheid werkt aan een garantiefonds voor evenementen zodat organisatoren aan de slag kunnen met het opzetten van bijvoorbeeld festivals. Ze gaan er vanuit dat per 1 juli festivals weer mogelijk zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen ondernemers aanspraak maken op het garantiefonds. De details zijn nog niet bekend.

 

Weten welke regelingen op jouw bedrijf van toepassing zijn?

Om te controleren welke regelingen mogelijk op jouw bedrijf toepasbaar zijn heeft de KVK een handige check opgesteld.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!

We zijn bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur