Coronavirus en ondernemen, wat nu?

Nederlandse bedrijven en ZZP’ers worden hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om ondernemers te helpen. Lees hier over de belangrijkste overheidsregelingen en bekijk handige artikelen.

Afhankelijk van de aard van je bedrijf heeft de Nederlandse overheid haar regelgeving aangepast om ondernemers te ondersteunen. Om te controleren welke regelingen mogelijk op jouw bedrijf toepasbaar zijn heeft de KVK een handige check opgesteld. Je kan de check hier vinden.

 

Ben je klant en heb je vragen over de situatie? Ons support team staat klaar om je te helpen. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van relevante ontwikkelingen voor klanten en partners van Swishfund. Bekijk hieronder wat je kunt doen:

Afhankelijk van de aard van je organisatie heeft de Nederlandse overheid haar regelgeving aangepast om ondernemers te ondersteunen. Graag attenderen wij je op dergelijke regelingen zoals het Noodfonds Overbruggings Werkgelegenheid (NOW) voor je werknemers, uitstel van belasting en ondersteuning voor zakelijke leningen. Hier kan je het overzicht vinden van de mogelijkheden die de Kamer van koophandel (KvK) heeft opgesteld.

 

Ben je klant en heb je vragen over de situatie? Ons support team staat klaar om je te helpen. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van relevante ontwikkelingen voor klanten en partners van Swishfund. Bekijk hieronder wat je kunt doen:

NOW 3.0

Wanneer je vanwege corona een omzetverlies van meer dan 20% verwacht kan je bij het UWV aanspraak maken op een vergoeding van de loonkosten. Voorheen werd maximaal 90% van de loonkosten vergoed maar per 1 oktober wordt dit afgebouwd naar 80%. Per 1 januari wordt de vergoeding nog verder afgebouwd:

 

  • September 2020: 90%
  • Oktober 2020: 80%
  • Januari 2021: 70%
  • April 2021: 60%

 

NOW 3 regeling is opgedeeld in 3 tijdvakken van elk 3 maanden. In elk tijdvak kan je bepalen of je een aanvraag doet. Het eerste tijdvak loopt van oktober tot en met december 2020. Aanvragen voor dit tijdvak worden met terugwerkende kracht vanaf 16 november geaccepteerd.

TOZO 3.0

De TOZO is verlengd tot eind juni 2021. Wanneer je als zelfstandige ondernemer minder inkomsten hebt waardoor je inkomen onder het sociaal minimum komst, kan je aanspraak maken op de TOZO. Het inkomen wordt voor maximaal 3 maanden aangevuld tot een sociaal minimum. Dit bedrag is een gift en hoeft niet terug te worden betaald.

De eisen zijn wel aangescherpt. Zo wordt naast de partnertoets ook een vermogenstoets geïntroduceerd. Je mag niet meer dan €46.520 aan beschikbare geldmiddelen hebben. Bedrijfspanden, huizen of machines vallen hier echter niet onder. De Tozo vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Lees hier meer over deze regeling:

TVL 2.0

Als je problemen hebt met het betalen van je vaste lasten kan je aanspraak maken op de TVL regeling. Vergelijkbaar met NOW 3.0 werkt de TVL in tijdvakken van 3 maanden. Deze tijdvakken zijn als volgt:

 

  • 1 oktober – 31 december 2020
  • 1 januari – 31 maart 2021
  • 1 april – 30 juni 2021

 

Om in aanmerking te komen voor de TVL moet je minimaal 30% omzetverlies hebben geleden. Hiervoor wordt je omzet voor het aangevraagde tijdvak vergeleken met dezelfde periode in 2019. Verder moet je minimaal €4.000 aan vaste laste hebben per 3 maanden.

Uitstel betaling van belasting voor 3 maanden

Ondernemers die worden getroffen door het coronavirus kunnen bij de Belastingdienst uitstel van van belasting aanvragen. Wanneer je voor de eerst keer uitstel aanvraagt doe je dit automatisch voor 3 maanden.

 

Dit geldt voor de inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting. Lees hier hoe u uitstel aanvraagt:

Artikelen

Overzicht afbeelden voor ondernemers

Belastingmaatregelen: een overzicht voor ondernemers

De belastingdienst heeft een overzicht samengesteld met maatregelen voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis.

Lees artikel

Checklist: 12 tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Veel ondernemers komen in de financiële problemen door de coronacrisis. Stichting MKB Financiering heeft een checklist opgesteld met tips om liquiditeitsproblemen te beperken. Bekijk de volledige lijst hier:

Lees artikel

Vrouw aan het werk met mondkapje

Veelgestelde ondernemersvragen: een overzicht van de KVK

Bij de KVK komen dagelijks duizenden vragen binnen. Ze maakte een handig overzicht met de belangrijkste vragen en antwoorden van ondernemers. je vindt de complete lijst hier:

Lees artikel

Buitenhof Den Haag

Financiële maatregelen: uitleg van de overheid

Er zijn ook veel vragen over de financiële maatregelen van de overheid. In dit overzicht krijg je antwoord op vragen m.b.t. belasting. Ook vindt je hier een overzicht van Europese en Internationale maatregelen:

Lees artikel

Man die verdwaasd belt en op zijn computer zit

Overheidsregelingen: bekijk alle regelingen

Naast een lijst met vragen stelde de KVK een lijst op met uitgebreide uitleg per overheidsregeling. Je kan de volledige lijst hier bekijken:

Lees artikel

e-mail icon

Mail onze klantenservice

Swishfund klantenservice Icon

Bel onze klantenservice

e-mail icon

Mail onze klantenservice

Swishfund klantenservice Icon

Bel onze klantenservice

We zijn bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur

Klantenservice van Swishfund