Coronavirus en ondernemen, wat nu?

Nederlandse bedrijven en ZZP’ers worden hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om ondernemers te helpen. Lees hier over de belangrijkste overheidsregelingen en bekijk handige artikelen.

Afhankelijk van de aard van je bedrijf heeft de Nederlandse overheid haar regelgeving aangepast om ondernemers te ondersteunen. Om te controleren welke regelingen mogelijk op jouw bedrijf toepasbaar zijn heeft de KVK een handige check opgesteld. Je kan de check hier vinden.

 

Bent u klant en heeft u vragen over de situatie? Ons support team staat klaar om u te helpen. Op deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen voor klanten en partners van Swishfund. Bekijk hieronder wat u kunt doen:

Afhankelijk van de aard van uw organisatie heeft de Nederlandse overheid haar regelgeving aangepast om ondernemers te ondersteunen. Graag attenderen wij u op dergelijke regelingen zoals het Noodfonds Overbruggings Werkgelegenheid (NOW) voor uw werknemers, uitstel van belasting en ondersteuning voor zakelijke leningen. Hier kan u het overzicht vinden van de mogelijkheden die de Kamer van koophandel (KvK) heeft opgesteld.

 

Bent u klant en heeft u vragen over de situatie? Ons support team staat klaar om u te helpen. Op deze pagina zullen wij u op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen voor klanten en partners van Swishfund. Bekijk hieronder wat u kunt doen:

Noodfonds overbruggings Werkgelegenheid – maximaal 90% van de loonkosten worden vergoed

Wanneer u vanaf 1 maart een omzetverlies van meer dan 20% verwacht kunt u bij het UWV aanspraak maken op een vergoeding van de loonkosten. Dit kon eerder ook al, alleen de regeling is nu versoepeld. Zo zou een aanvraag sneller gaan en stijgt de uitkering naar maximaal 90% van de loonkosten als er sprake is van 100% omzetverlies. De regeling geldt voor een periode van maximaal 3 maanden. Doe hier een NOW aanvraag:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Zelfstandige ondernemers die verwachten de komende 3 maanden minder inkomsten te hebben door de coronacrisis waardoor het inkomen onder het sociaal minimum komt, kunnen aanspraak maken op de Tozo. Het inkomen wordt voor maximaal 3 maanden aangevuld tot een sociaal minimum. Dit bedrag is een gift en hoeft niet terug te worden betaald.

De Tozo vraagt u aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Lees hier meer over deze regeling:

Uitstel betaling van belasting voor 3 maanden

Ondernemers die worden getroffen door het coronavirus kunnen bij de Belastingdienst uitstel van van belasting aanvragen. Wanneer u dit doet hoeft u geen bewijsmateriaal mee te sturen en wordt de betaling per direct 3 maanden uitgesteld.

 

Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen. Ook worden boetes voor het niet op tijd betalen van belasting kwijt gescholden. Lees hier hoe u uitstel aanvraagt:

TOGS: Direct 4000 euro voor zwaar getroffen bedrijven

Voor bedrijven die door overheidsmaatregelen hard zijn getroffen is een noodloket opgesteld. Denk aan horeca, de culturele sector en reisbranche. Iedere organisatie ontvangt direct een vaste tegemoetkoming van 4000 euro. Start hier je aanvraag:

COL – Overbruggingskrediet voor start-ups en scale-ups

Groeibedrijven kunnen een speciaal overbruggingskrediet voor start-ups en scale-ups aanvragen, de COL. Het kabinet heeft hier 100 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De leningen variëren van €50.000 tot €2 miljoen tegen 3% rente en kunnen worden aangevraagd de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Aandeelhouders en investeerders moeten wel 25% bijdragen wanneer bedragen van boven de €250.000 worden geleend.

Bekijk hier of je in aanmerking komt voor de COL:

Artikelen

Overzicht afbeelden voor ondernemers

Belastingmaatregelen: een overzicht voor ondernemers

De belastingdienst heeft een overzicht samengesteld met maatregelen voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis.

Lees artikel

Checklist: 12 tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Veel ondernemers komen in de financiële problemen door de coronacrisis. Stichting MKB Financiering heeft een checklist opgesteld met tips om liquiditeitsproblemen te beperken. Bekijk de volledige lijst hier:

Lees artikel

Vrouw aan het werk met mondkapje

Veelgestelde ondernemersvragen: een overzicht van de KVK

Bij de KVK komen dagelijks duizenden vragen binnen. Ze maakte een handig overzicht met de belangrijkste vragen en antwoorden van ondernemers. je vindt de complete lijst hier:

Lees artikel

Buitenhof Den Haag

Financiële maatregelen: uitleg van de overheid

Er zijn ook veel vragen over de financiële maatregelen van de overheid. In dit overzicht krijg je antwoord op vragen m.b.t. belasting. Ook vindt je hier een overzicht van Europese en Internationale maatregelen:

Lees artikel

Man die verdwaasd belt en op zijn computer zit

Overheidsregelingen: bekijk alle regelingen

Naast een lijst met vragen stelde de KVK een lijst op met uitgebreide uitleg per overheidsregeling. Je kan de volledige lijst hier bekijken:

Lees artikel

e-mail icon

Mail onze klantenservice

Swishfund klantenservice Icon

Bel onze klantenservice

e-mail icon

Mail onze klantenservice

Swishfund klantenservice Icon

Bel onze klantenservice

We zijn bereikbaar van 09:00 tot 18:00 uur

Klantenservice van Swishfund