Wat is het verschil tussen direct lending en een banklening?

De manier waarop kleine en middelgrote ondernemers een financiering kunnen krijgen verandert razendsnel. Dat heeft alles te maken met de (steeds) strengere eisen van de bank, ooit dé plek waar je heen ging voor je zakelijke lening. Daardoor duiken meer en meer goede alternatieven op, onder meer uit de hoek van het zogenaamde ‘direct lending’. In dit blog bespreken we wat het verschil is tussen traditionele financieringen bij de bank en het nieuwe, snelle lenen.

Hoe gaat direct lending in zijn werk?

Direct lending is een manier van (zakelijk) lenen zonder tussenkomst van de bank. Je maakt dan een afspraak met een gespecialiseerd fintech bedrijf die met behulp van algoritmes direct leningen kan verstrekken. Direct lending is vooral interessant omdat je snel kunt lenen tegen minder hoge eisen.

Lees ook het blog: wat is direct lending?

Zoals we eerder aanhaalden maken direct lending partijen gebruik van algoritmes om zakelijk lenen eenvoudiger te maken. Dat klinkt misschien een beetje technisch, maar wil gewoon zeggen dat je (online) een aanvraag kunt doen zonder teveel gedoe met papierwerk.

Je hebt bijvoorbeeld alleen het overzicht van de transacties op je zakelijke rekeningen nodig. Vervolgens wordt je aanvraag razendsnel beoordeeld, waarna je het geld binnen een aantal dagen op je rekening kunt hebben.

Hoe gaat een lening van de bank in zijn werk?

Bij de bank kun je vaak niet (meer) terecht voor kleinere bedragen. Als je een groot bedrag wil lenen kun je er nog wel terecht voor een banklening. Die betaal je, uiteraard met rente, gespreid terug over een afgesproken periode.

Om een aanvraag te kunnen doen heb je veel verschillende documenten nodig. De bank wil natuurlijk weten met wie zij in zee gaan en er zeker van zijn dat zij hun geld terugkrijgen. Alleen de manier waarop en hoe lang dat duurt, is echt niet meer van deze tijd. Na je aanvraag duurt het namelijk gerust nog enkele weken voordat je het geld op je rekening hebt staan. Als je dat al lukt, want zakelijk lenen bij de bank wordt steeds moeilijker

Wat zijn de verschillen tussen direct lending en een banklening?

Nu je weet hoe deze manieren van zakelijk lenen werken, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste verschillen. We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rijtje.

Snelheid
Je las het al: bij de bank kan het wéken, of soms zelfs maanden, duren voordat je het geld op je rekening hebt staan. Bij een direct lender weet je na een dag of je aanvraag is goedgekeurd en heb je het bedrag met enkele werkdagen binnen. Daardoor kun je veel flexibeler schakelen.

Minder administratie
De bank zal je vragen om documenten zoals een winst- en verliesrekening en balans over de afgelopen 2 jaar, een aangifte inkomstenbelasting van het afgelopen jaar, een prognose over het lopende en volgende jaar, eventueel informatie over je investering (bijvoorbeeld bij vastgoed onder andere een taxatierapport), een uittreksel uit de Kamer van Koophandel, een ondernemingsplan… de lijst is lang.

De banken vragen deze hele papierwinkel op en kijken tot wel jaren terug. Direct lenders kijken vooral naar recente historie, waarbij cashflow het belangrijkst is. De gegevens worden aangevuld met externe bronnen voor een compleet beeld. Ook hoef je bij een direct lender niet altijd deze hele papierwinkel aan te leveren (maar kan wel). Dit is afhankelijk van het type aanvraag en/of leenbedrag.

Meer maatwerk mogelijk
Door allerlei redenen hebben banken hun risicobeoordeling aan moeten scherpen. Direct lenders hebben daarentegen de vrijheid om meer risico te nemen – er is vaak meer (maatwerk) mogelijk.

Onderpand
Een bank wil een bepaalde zekerheid in de vorm van goederen of rechten. Zodra je de verplichtingen niet nakomt kunnen zij dit opeisen, een soort verzekering voor hen dus. Bij een direct lending partij zal dit ook het geval zijn, maar in mindere mate. 

Prijs
Daar kunnen we kort en eerlijk over zijn: direct lending is vaak duurder dan lenen bij de bank. De kosten zijn afhankelijk van de situatie. Maar het feit dat je bij een direct lender terecht kan als de bank niet mee wil werken, plus de voordelen hierboven, maken direct lending tot één van de beste mogelijkheden op de markt.

Hoe helpt Swishfund?

Swishfund is een direct lender die gespecialiseerd is in bedrijfsfinancieringen op de korte- en middellange termijn. 

Wij vinden dat elke ondernemer zo efficiënt en flexibel als mogelijk toegang moet hebben tot financieringen. Met deze visie in het achterhoofd werken wij aan de nieuwste technologieën om het ‘gedoe’, waar traditionele bedrijfsfinancieringen om bekend staan, definitief tot het verleden te laten behoren.

Heb je interesse in het afsluiten van een zakelijke lening? Start je aanvraag vandaag nog en investeer in groei!

 Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy statement van swishfund.nl. Je kan je op elk moment kosteloos uitschrijven.

Snel en gemakkelijk je krediet

In 10 minuten aangevraagd

In 10 minuten aangevraagd